Jeśli chodzi o dobre makarony Stare Miasto jest miejscem, gdzie to jedno z najbardziej kultowych dań. Istnieją od wieków i nadal pozostają popularne w całej Europie. Makaron jest bardzo prostym produktem, który może być wykorzystany do wielu różnych potraw. Można go podać zarówno z grilla, jak i podawać schłodzonego. Dobry makaron zwykle powstaje przez lepienie składników, które mogą być różnymi rodzajami mąki i białek. Pojawia się w wielu różnych naczyniach: kubkach, miseczkach, garnkach i talerzach, a także przedmiotach, takich jak piaskownica lub talerze. Przez dużą część swojej historii makaron był znany pomiędzy Wenecją a Florencją.
Istnieje wiele różnych sposobów przyrządzania makaronu – możliwości są nieskończone. Spaghetti bolognese, lasagne, domowe gnocchi, tortellini, ravioli i wiele innych. Wybierając dobre makarony Stare Miasto pokazuje, że jest tak wiele różnych rodzajów makaronu, że nie wiadomo od czego zacząć. Nazwa „makaron” pochodzi od włoskiego słowa „pastare”, oznaczającego potrawę z gotowanego ciasta.
Makarony są bogate w kalorie i bardzo sycące, więc trzeba dbać o to, aby dobrze się odżywiać, jeśli się je wybiera jako posiłek główny. Jeśli będziemy chcieli makarony jako przekąskę, to powinniśmy zachować proporcje i zjeść nie więcej niż 100 gramów. Makarony są bogate w białko, witaminy i minerały. Makaron może być dodatkiem do innych potraw i zaleca się go nie podgrzewać, a jedynie podawać na świeżo.
Do celów turystycznych starówka ma wiele atrakcji wartych odwiedzenia, takich jak restauracje serwujące dobre makarony. Po kolacji w mieście można odnaleźć liczne muzea i pomniki,